Film Umelohmotné nebo nominovali na Annie Awards

15.02.2024 Celý región

Bratislava 14. februára (TASR) - Celovečerný animovaný film Umelohmotné nebo má na svojom konte ďalší úspech. Získal nomináciu na Annie Awards v kategórii dlhometrážny nezávislý film. "Toto svetové ocenenie, udelené Medzinárodnou asociáciou animovaného filmu (ASIFA), je považované za jedno z najprestížnejších v odvetví animácie a je prirovnávané k Oscarom," uvádza Marek Hudec z distribučnej spoločnosti Film Expanded. Víťazov 51. ročníka ocenení vyhlásia 17. februára v Los Angeles.

"Toto je historický okamih pre slovenský animovaný priemysel, keďže prvýkrát je slovenský animovaný film nominovaný medzi päť najlepších svetových animovaných nezávislých filmov roka," hovorí Juraj Krasnohorský, ktorý pocestuje na slávnostné odovzdávanie ocenení za Slovensko nielen ako producent diela, ale aj ako reprezentant slovenskej Asociácie producentov animovaného filmu (APAF). "Doposiaľ slovenský celovečerný animovaný film nemal príležitosť získať ocenenie na takejto svetovej úrovni. Táto ďalšia nominácia svedčí o jeho výnimočnosti a uznaní kvalít zo strany nielen európskych, ale aj amerických profesionálov," zdôraznil Krasnohorský, ktorý sa na odovzdávaní zúčastní spolu s maďarskými producentmi filmu.

Umelohmotné nebo vznikalo dlhých sedem rokov, vyznačuje sa výnimočným príbehom, ktorý je univerzálny a aktuálny. Svetovú premiéru mal film na Berlinale, nedávno bol nominovaný aj na Európsku filmovú cenu EFA. "Nominácia na Annie Awards je pre nás zrejme najväčším úspechom, pretože ide o najprestížnejšie ocenenie pre animované filmy v Spojených štátoch po Oscaroch. Je to obrovská pocta pre celý tím a potvrdenie tvrdej práce, ktorá stála za vznikom tohto filmu," poznamenal Krasnohorský k snímke, ktorú prezentovali na viac ako 60 filmových festivaloch po celom svete, od Európy cez Ameriku až po Áziu. Na televízne obrazovky prinesie oceňovaný film RTVS v apríli.
 

Vyberte región